Boters, 2

Palau
Castell
de Pons

Gothic Quarter
Barcelona
Barcelona

The transformation of Palau Castell de Pons, which dates from 1800, is one of the greatest recovery efforts we have done in the centre of Barcelona. The challenge of reviving a historical value hidden for decades. And the chance to make visible and accesible to everyone the beauty and the history of the original building.

The façade

The building has two façades; one in Boters street and another one in Pi street, one of the spots with more pedestrian traffic of all the city. Both façades are designed with composite and decorative elements which help to give integrity to the whole building.

In its design, Montjuic’s stones all over the façade stand out. We can see it in the balcony of the main floor, the cornice that tops the building and the curved corner on the junction of the two streets. These details of the property denote its strong neoclassic language.

Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
CURRENT FAÇADE OF THE PALAU
CASTELL DE PONS
La Filatelia Monge
and Chocolatería Fargas

Recovering the original building while maintaining the protected elements of the retail premises, which arrived later: the Filatelia Monge (Monge Philately) and the Chocolatería Fargas (Fargas chocolate shop). We preserved, restored and moved the door canopy and the indoor furniture of the Filatelia Monge to the new hall of the building.

The original access to the property is recovered, and at the same time the protected elements installed at a later date are preserved. The exact same thing happened with the indoor and outdoor carpentry of the Chocolatería Fargas, which was relocated inside the building. Both interventions were a huge technical success and a great contribution to the city of Barcelona.

Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
CLOSE UP OF THE DOOR CANOPY AND INDOOR
FURNITURE OF THE FILATERIA MONGE
Entrance to Palacete
and inner courtyard

By moving those two shops, the original entrance is recovered: the wood doors, the hall and the stone arch above the door. It is also discovered and reformed the central courtyard of the estate, delimited by four columns. In this courtyard, originally open, it is installed a clear skylight, perfectly integrated into the building. That enables it as a sales area for the premise.

From the courtyard, a big staircase made of stone and wrought iron leads to the main floor, whose door was also walled up. All this great set of the entrance (hall, courtyard, staircase and main floor’s door) is totally recovered, returning to the mansion its nature and historical value.

Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
INNER COURTYARD AND CLOSE UP OF THE IRON HANDTRAIL OF THE COURTYARD’S STAIRCASE
The details

The ornaments made out of polychromatic wood are present in every room. The heraldic medallions and the ornamental motives on the doors of the main room stand out. On the other doors we can also see fluted pilasters decorated with asparagus and topped with capitals in a composite style.

Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
DECORATIVE COAT OF ARMS MADE OUT OF POLYCHROMATIC WOOD ON THE DOORS
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
CLOSE UP of column capitals and
ornamental motifs on the doors of the main room
The result
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta
Palau<br>Castell<br>de Pons - Casacuberta