1804
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1804,page-child,parent-pageid-1833,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,side_area_uncovered,,qode_grid_1400,qode_menu_center,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Palau Castell de Pons | Boters 2 | Barcelona

The transformation of the Palau Castell de Pons, which dates back to 1800, has been one of our biggest recovery efforts in the centre of Barcelona. The challenge was to afford a commercial and residential use to the building whilst recovering the historical value that had been hidden away for decades.

Palau Castell de Pons | Boters 2 | Barcelona

The transformation of the Palau Castell de Pons, which dates back to 1800, has been one of our biggest recovery efforts in the centre of Barcelona. The challenge was to afford a commercial and residential use to the building whilst recovering the historical value that had been hidden away for decades.

The façade

 

The building has two facades; the one on Calle Boters and the one on Calle del Pi, at one of the spots which has the highest pedestrian traffic in the city. Both façades are designed with compositional and decorative elements which help to lend integrity to the building as a whole.

 

The Montjuic stone of the entire façade, the balcony on the main floor, the cornice that crowns the building, as well as the curved corner where the two streets meet, stand out in its design. They are aspects of the property which denote its clearly neoclassical language.

Filatelia Monge and Chocolatería Fargas

 

Recovering the original building, whilst maintaining the protected elements of the commercial premises which arrived later in time: Filatelia Monge and Chocolatería Fargas. We preserved, restored and moved all the awnings and interior furniture of the Filatelia Monge to the new lobby of the building.

 

The original access to the property was recovered, whilst the protected elements that were installed later were preserved. The same was carried out with all the exterior and interior joinery of Chocolatería Fargas, which was relocated inside the building itself. Both interventions were a technical triumph and a major contribution to the city of Barcelona.

Entrance to the Palace and interior courtyard.

 

By moving the two previous businesses, the original entrance was recovered: the wooden doors, the lobby and the stone arch over the door. The entire central courtyard of the property, delimited by four columns, was also revealed and remodelled. In this originally open courtyard, a transparent skylight was installed, perfectly integrated into the building as a whole; and which allows its use as a sales area for the premises.

 

From the courtyard, a large stone and wrought iron staircase which led to the main floor whose door was also found boarded up. This entire, intricate entrance complex (lobby, courtyard, staircase and door of the main floor) has been fully recovered, restoring the character and historical value of the mansion.

 

The details

 

Polychrome wood ornaments are to be found in all the rooms. The heraldic medallions and ornamental motifs on the doors of the main room stand out. On other doors there are also grooved pilasters, decorated with studs and topped off by composite-style capitals.